Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae)

Auricularia auricula-judae

Inne nazwy: Mu Er , ara-ge-ki-kurage ,jamur kuping ,tenga ng daga, (ang. Jew’s ear, wood ear, jelly ear, wood ear fungus, wood fungus, ear fungus,cloud ear,hairy wood ear), (deu. Judasohr, Holunderpilz, Holunderschwamm, Ohrlappenpilz, Wolkenohrenpilz), (Sven. Judasöra), (fran. oreilles de Judas).

Rodzina: Uszakowate (Auriculariaceae)

Opis botaniczny:

Aauricula-judae jest grzybem pospolitym w Polsce. Rośnie na starym lub martwym drewnie w lasach, zaroślach, parkach, ogrodach. Przeważnie rośnie na bzie czarnym, ale także na innych gatunkach drzew liściastych. Rośnie przez cały rok. Owocnik A. auricula-judae ma wielkość od 3 do 12cm. Owocnik ma kształt ludzkiego ucha bądź miseczki. Zazwyczaj jest on zamocowany do podłoża(drzewo) w kierunku poprzecznym. Uszak przypomina z wyglądu i w dotyku galaretę, młode osobniki są gładkie starsze natomiast pofałdowane. Wysuszony owocnik jest twardy i kruchy. Zewnętrzna powierzchnia auricularia jest jasno czerwonawa bądź brązowa z purpurową nutą, często pokryta drobnymi puszystymi włoskami o szarym kolorze. Kolor grzyba ciemnieje z wiekiem. Wewnętrzna powierzchnia jest barwy szaro-brązowej . Auricularia auricula-judae można łatwo pomylić z A. fuscosuccinea oraz A. fuscosucci.

Zastosowanie w etnomedycynie:

W Chinach Mu Er/ Auricularia od wieków pozyskiwano ze stanowisk naturalnych . Rośnie w lasach liściastych na dębach, wiązach, topolach . Aktualnie uprawia się uszaka sztucznie we wszystkich częściach Chin. Substancje lecznicze z tego grzyba są produkowane głównie w prowincjach Syczuan i Fujian. W klasycznej medycynie chińskiej Mu Er od wieków stosowano w leczeniu wielu chorób.
Medycyna chińska nadaje mu słodki smak oraz neutralny charakter. Mu Er ma działanie tonizujące Qi(uzupełnia energie psychiczną i
fizyczną oraz działa wzmacniająco), wzbogacające krew, nawilżające płuca, łagodzące suchy kaszel, usuwające flegmę z płuc, usuwające wymioty z ropą i krwią z powodu ropni płuc, hamujące krwawienie, leczy hemoroidy, zmniejszające nadciśnienie, przeciwnowotworowe oraz odtruwające. W XVI wiecznej Europie zielarz John Gerard zalecał A. auricula-judae jako bardzo skuteczne remedium w leczeniu bólu gardła. Gerard zalecał przygotowanie płynnego ekstraktu z uszaka przez gotowanie owocników grzyba w mleku, albo pozostawienie ich przesiąkniętych w piwie, które następnie należało pic powoli. Karol Linneusz w swojej Materia Medica opisał użycie auricularia w leczeniu stanów zapalnych oczu oraz anginy. W XVII wieku w Irlandii i Szkocji grzyb używano w leczeniu żółtaczki. W Niemczech suszony owocnik auricularia był moczony w wodzie różanej i wykorzystywany do przemywania zainfekowanych oczu. Suszony owocnik był moczony w occie prze kilka godzin oraz żuty w osłabieniu po porodzie ,kurczach oraz drętwieniu kończyn. W krwawieniach z macicy grzyb najpierw smażono następnie gotowano aż był miękki i podawano wraz z brązowym cukrem. W XX wieku w HongKongu grzyb podawano kobietą po porodzie w celu rozrzedzenia krwi i wyeliminowania zbytniego krzepnięcia. Amerykańscy lekarze eklektycy w XVIII stosowali wysuszone owocniki Jew’s ear/Auricularia gotowane w mleku, jako panaceum stosowane w bólach gardła.

Składniki aktywne:

Polisacharydy,glukany, ergosterol ,cephalin,ustilaginoidin,spingo-myelin,prowitamina D2,mikroelementy(wapń, żelazo, fosfor).

ergsoterol

 

Działanie lecznicze:

Działanie przeciwagregacyjne , zwiększające syntezę kwasu nukleinowego i wzmacniające białka, redukujące tłuszcze, ochronne przy
promieniowaniu słonecznym, przeciwzapalne, zmniejszające poziom cukru we krwi, przeciwnowotworowe , przeciwbakteryjne
(dezaktywujące toksyny), przeciwrzowodwe(hamuje namarzanie helicobacter pyroli),jako środek hipolipidemiczny (znacznie zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów),jako środek hipoglikemiczny,przeciwwirusowe,kardioprotekcyjne, antyoksydacyjne,wzmacniajace ogólną odporność organizmu oraz jako lek w problemach gastrycznych (skutecznie łagodzi zatwardzenie).

Profil immunologiczny:

Ekstrakt na etanolu z uszaka hamuje wydzielanie tlenku azotu NO oraz pozapalnych cytokin (TNF-alfa , IL-1ß , IL-6).
Odwar (polisacharydy) ma działanie immunostymulujące , aktywuje wydzielanie TNF-alfa i TFN-gamma.

Wskazania:
Nowotwory układ trawiennego, choroby układu trawiennego, hemoroidy, cukrzyca, rekonwalescencja po przebytych chorobach, spadek odporności, stany zapalne dróg oddechowych.

Przeciwwskazania i interakcje:

Nie łączyć z lekami rozrzedzającymi krew.
Nie łączyć z lekami immunosupresyjnymi.
Nie stosować po przeszczepach narządów.

Toksyczność oraz działania niepożądane:

Grzyb jest wykorzystywany do celów kulinarnych.

Dawki i Preparaty:

Owocniki grzyba zbiera się jesienią. Suszy w piekarniku o temperaturze 35-60 stopni Celsjusza. Standardowo stosuje się odwar lub sproszkowany owocnik grzyba w ilości do 15 gram dziennie. Dawkowanie dwa-trzy razy dziennie na czczo godzinę przed posiłkiem.

1. Nalewka

Najsilniejszy efekt przeciwnowotworowy i przeciwzapalny uzyskamy sporządzając nalewkę na etanolu. Nalewka na etanolu 70% 1:5 – trzy razy 5 ml dziennie na czczo godzinę przed posiłkiem.

2. Odwar – owocnik sproszkowany lub Świerzy gotujemy minimum 30 minut.

Wzmocnienie odporności organizmu: 15 gram dziennie ,3 razy po 5 gram dziennie .
Nadciśnienie tętnicze: 15 gramów dziennie ,3 razy po 5 gram dziennie .
Bóle zębów: 5 gramów auricularia i 5 gramów kocimięty. Płukać gardło 3 razy dziennie.
Suchy kaszel, ból gardła, czerwony język: 10g auricularia , 10 g cukru , 0,5l mleka . Pijemy 2-3 razy dziennie.
Krwawienia z powodu hemoroidów : 5 gramów dziennie.

____________________________________________________________

Bibliografia

[1] J Food Sci. 2013 Sep
Chemical properties of a polysaccharide purified from solid-state fermentation of Auricularia auricular and its biological activity as
a hypolipidemic agent. Zeng F, Zhao C, Pang J, Lin Z, Huang Y, Liu B.

[2] Carbohydr Polym. 2012 Oct
In vitro antiviral activity of sulfated Auricularia auricula polysaccharides.
Nguyen TL, Chen J, Hu Y, Wang D, Fan Y, Wang J, Abula S, Zhang J, Qin T, Chen X, Chen X, Khakame SK, Dang BK.

[3] Carbohydr Polym. 2012 Aug
Immuno-enhancing activity of sulfated Auricularia auricula polysaccharides.
Nguyen TL, Wang D, Hu Y, Fan Y, Wang J, Abula S, Guo L, Zhang J, khakame SK, Dang BK.

[4] Int J Biol Macromol. 2010 Apr
Chemical characterization of Auricularia auricula polysaccharides and its pharmacological effect on heart antioxidant enzymeactivities and left ventricular function in aged mice. Wu Q, Tan Z, Liu H, Gao L, Wu S, Luo J, Zhang W, Zhao T, Yu J, Xu X.


[5] Toxicol Res. 2011 Mar 
Anti-inflammatory Activity of Dichloromethane Extract of Auricularia auricula-judae in RAW264.7 Cells.  Damte D, Reza MA, Lee SJ, Jo WS, Park SC.


[6] Zhong Yao Cai. 2008 Jan;31(1):76-9.
[Effect of Auricularia auricula polysaccharide on PBMCs proliferation and cytokine expression in vitro].
Zuo JC, Zeng YQ, He XW, Wang QX.

[6] J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2004 Aug
Reductive effect of hot-water extracts from woody ear (Auricularia auricula-judae Quel.) on food intake and blood glucose
concentration in genetically diabetic KK-Ay mice.
Takeujchi H, He P, Mooi LY.

[7] Thromb Res. 2003;112(3):151-8.
The nontoxic mushroom Auricularia auricula contains a polysaccharide with anticoagulant activity mediated by antithrombin.
Yoon SJ, Yu MA, Pyun YR, Hwang JK, Chu DC, Juneja LR, Mourao PA.

[8] Korean J Gastroenterol. 2004 Jul
[Effect of ear mushroom (Auricularia) on functional constipation].
Kim TI, Park SJ, Choi CH, Lee SK, Kim WH.

Reklamy

Tagi: , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: