Szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa)

 Sparassis                     Źródło –  www.fotonatura.org

Inne nazwy: Clavaria crispa ,Clavaria crispa ,Manina crispa Scop,Masseeola crispa,Merisma crispum ,Sparassis crispa ,Sparassis radicata.

Inne nazwy potoczne: Płaskosz sorokop, sorokop, sieduń, siedź, kozia broda kędzierzawa, kozia broda włoska, płaskorz, szmaciak, siedzuń borowy, strzepiak kędzierzawy ,cauliflower mushroom .

Rodzina: Szmaciakowate (Sparassidaceae)

Opis botaniczny:

Szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa) jest to gatunek grzyba z rodziny szmaciakowatych (Sparassidaceae). W Polsce gatunek rzadki. Znajduje się na czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Płaty owocnika są płaskie i kręcone, przypominają makaron lasagne i są w kolorze białym do kremowo-żółty. Można je znaleźć rosnące na drewnie, zazwyczaj drzew iglastych(sosna). Miąższ grzyba ma przyjemny słodkawy zapach , smak owocnika orzechowy. Wysyp od sierpnia do października.

Związki aktywne:

Owocniki sparassis crispa zawierają około 90% wody, białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika. Polisacharydy (β- (1 → 3) -D-glukan) stanowią aż 40% suchej masy z owocników. Szmaciak zawiera również witaminę D2 w ilości 0.17mg na 100g suszu. Chalkony ( xanthoangelol , 4-hydroxyderricin ) mają silne działanie hamujące na Staphylococcus aureus ,MRSA. Związki antybakteryjne i przeciwgrzybiczne ( sparassol). Związki przeciwgrzybiczne (methyl-2,4-dihydroxy-6-methylbenzoate , methyl-dihydroxy-methoxy-methylbenzoate). Związki takie jak 3-oktanon, DL-3-oktanol oraz 1-okten-3-ol przyczyniają się wzajemnie do przyjemnego słodkiego zapachu grzyba. Pozostałe związki to  ftalidy ( hanabiratakelide A , B , C ) , seskwiterpeny oraz kwas p-hydroksybenzoesowy.

Polisacharydy

                          Struktura β- (1 → 3) -D-glukanu

 

Profil immunologiczny grzyba:

Betaglukany grzyba aktywują maturacje komórek dendrycznych oraz produkcje interferonu. Betaglukany aktywują cytokiny IL-12, IL-1ß,IL-2, TNF-al, IFN-al/ß. Betaglukany po 8 dniach stosowania zwiększają cytotoksyczność komórek NK.

Działanie lecznicze:

Działanie antybakteryjne ( Bacillus subtilis , MRSA). Działanie przeciwgrzybiczne (candida) . Działanie przeciwwirusowe ( hamuje enzym odwrotnej transkryptazy niezbędny do replikacji wirusowi HIV). Działanie przeciw nadciśnieniowe (prewencyjnie przeciwko udarowi i spontanicznemu nadciśnieniu). Działanie przeciwcukrzycowe(poprawia symptomy cukrzycy zarówno typu 1 jak i typu 2 poprzez redukcję poziomu glukozy we krwi ,insuliny oraz wyraźny wzrost stężenia adiponektyny w osoczu). Działanie przeciwnowotworowe ( wzmacnia układ immunologiczny poprzez stymulacje INF-y oraz odpowiedzi komórkowej Th1). Działanie antyalergiczne (alergiczny nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry poprzez redukcje poziomu immunoglobuliny E (IgE) ,hamowanie wydzielania interleukin IL-4 i IL-5, indukowanie wydzielania IFN, tłumienie odpowiedzi immunologicznej typu Th2). Działanie antyoksydacyjne.

Przeciwwskazania i interakcje:

Grzyb jest stosowany w celach kulinarnych w krajach Azji(Chiny,Japonia,Korea).

Preparaty i dawki:

Świeżo zebrany owocnik suszymy w temperaturze 40 stopni Celsjusza bądź robimy intrakt.

Odwar: 20 gram suszonego grzyba gotujemy w 500ml wody przez 40 minut. Pijemy trzy razy dziennie.

Intrakt na alkoholu 70% 1:3. Świeży owocnik rozdrabiamy , zalewamy ciepłym alkoholem o temperaturze 40 stopni Celsjusza. Dawki 3 razy dziennie , 5 ml.

_________________________________________

 Bibliografia

[1] Int Immunopharmacol. 2010 Oct;10(10):1284-94.

Induction of dendritic cell maturation by ß-glucan isolated from Sparassis crispa. Kim HS, Kim JY, Ryu HS, Park HG, Kim YO, Kang JS, Kim HM, Hong JT, Kim Y, Han SB.

[2] Rev Iberoam Micol. 2014 Mar 21.

Antioxidant components of selected indigenous edible mushrooms of the obsolete order Aphyllophorales. Sułkowska-Ziaja K, Muszyńska B, Szewczyk A.

[3] International Journal of Medicinal Mushrooms. 2012;14(3):257–269.

Shibata A, Hida TH, Ishibashi K, Miura NN, Adachi Y, Ohno N. Disruption of actin cytoskeleton enhanced cytokine synthesis of splenocytes stimulated with beta-glucan from the cauliflower medicinal mushroom, Sparassis crispa Wulf.:Fr. (higher Basidiomycetes) in vitro.

[4] International Immunopharmacology. 2010;10(10):1284–1294. Kim HS, Kim JY, Ryu HS, et al. Induction of dendritic cell maturation by ß-glucan isolated from Sparassis crispa.

[5] European Journal of Forest Pathology. 1987;17:59–64.

Siepmann R. Wachstumshemmung von Stammfaulepilzen und von Gremmeniella abietina durch Bacillus subtilis.

[6] Journal of General Microbiology. 1993;139(1):153–159. Woodward S, Sultan HY, Barrett DK, Pearce RB. Two new antifungal metabolites produced by Sparassis crispa in culture and in decayed trees.

[7] Biotechnology and Biochemistry. 2007;71(7):1804–1806.

Kawagishi H, Hayashi K, Tokuyama S, Hashimoto N, Kimura T, Dombo M. Novel bioactive compound from the Sparassis crispa mushroom. Bioscience,

 [8] International Journal of Medicinal Mushrooms2008;10(4):331–336. Kodani S, Hayashi K, Tokuyama S, et al. Occurrence and identification of chalcones from the culinary-medicinal cauliflower mushroom Sparassis crispa (Wulf.) Fr. (Aphyllophoromycetideae).

[9] Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. 2009;73(1):228–229. Kodani S, Hayashi K, Hashimoto M, Kimura T, Dombo M, Kawagishi H. New sesquiterpenoid from the mushroom Sparassis crispa.

[10] Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2010;33(8):1355–1359. Yoshikawa K, Kokudo N, Hashimoto T, Yamamoto K, Inose T, Kimura T. Novel phthalide compounds from Sparassis crispa (Hanabiratake), Hanabiratakelide A-C, exhibiting anti-cancer related activity.

[11] Peptides. 2007;28(3):560–565. Wang J, Wang HX, Ng TB. A peptide with HIV-1 reverse transcriptase inhibitory activity from the medicinal mushroom Russula paludosa.

[12] Journal of Natural Medicines. 2011;65(1):135–141. Yoshitomi H, Iwaoka E, Kubo M, Shibata M, Gao M. Beneficial effect of Sparassis crispa on stroke through activation of Akt/eNOS pathway in brain of SHRSP.

[13] Archives of Pharmacal Research. 2010;33(11):1753–1760. Lee SY, Lee YG, Byeon SE, et al. Mitogen activated protein kinases are prime signalling enzymes in nitric oxide production induced by soluble ß-glucan from Sparassis crispa.

[14] Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. In press. Yamamoto K, Kimura T. Orally and topically administered Sparassis crispa (Hanabiratake) improves healing of skin wounds in mice with streptozotocin-induced diabetes.

[15] Journal of Health Science. 2010;56(5):541–546. Yamamoto K, Kimura T. Dietary Sparassis crispa (Hanabiratake) ameliorates plasma levels of adiponectin and glucose in type 2 diabetic mice.

[16] Yi Chuan. 2013;35(4):27–34. Wu S, Lu TF, Wu S, Guan WJ. Research progress in G protein-coupled receptor 40.

[17] Japanese Kokai Tokkyo Koho, P2010-59106A (March, 2010). Yoshikawa K, Hashimoto T, Hirasawa A, et al. Unsaturated fatty acids derived from Sparassis crispa fruiting body and/or mycelium for inhibiting diabetes mellitus.

[18] American Journal of Surgery. 2009;197(4):503–509. Kwon AH, Qiu Z, Hashimoto M, Yamamoto K, Kimura T. Effects of medicinal mushroom (Sparassis crispa) on wound healing in streptozotocin-induced diabetic rats.

[19] Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi. 2007;54(9):419–423. Yamamoto K, Nishikawa Y, Kimura T, Dombo M, Matsuura N, Sugitachi A. Antitumor activities of low molecular weight fraction derived from the cultured fruit body of Sparassis crispa in tumor-bearing mice.

[20] Food Science and Technology Research. 2008;14(6):589–594. Yao M, Yamamoto K, Kimura T, Dombo M. Effects of Hanabiratake (Sparassis crispa) on allergic rhinitis in OVA-sensitized mice.

[21] International Journal of Molecular Medicine. 2012;30(2):344–350. Kim HH, Lee S, Singh TS, Choi JK, Shin TY, Kim SH. Sparassis crispa suppresses mast cell-mediated allergic inflammation: role of calcium, mitogen-activated protein kinase and nuclear factor-B.

[22] Food Processing and Ingredients. 2009;44(11):14–15. Kimura T. The physiological function of beta-glucan in Sparassis crispa.

[23] International Journal of Medicinal Mushrooms. 2003;5:359–368. Ohno N, Nameda S, Harada T. Immunomodulating activity of a beta-glucan preparation, SCG, extracted from a culinary-medicinal mushroom, Sparassis crispa Wulf.:Fr. (Aphyllophoromycetideae) and application to cancer patients.

[24] International Immunopharmacology. 2011;11(4):p. 529. Chen J, Gu W, Zhao K. The role of PI3K/Akt pathway in ß-glucan-induced dendritic cell maturation.

[25] Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009;57(6):2147–2154. Park HG, Shim YY, Choi SO, Park WM. New method development for nanoparticle extraction of water-soluble ß-(1›3)-D-glucan from edible mushrooms, Sparassis crispa and Phellinus linteus.

[26] Japanese Tokkyo Koho, P5016535 (June, 2012) Uchiyama T. Sparassis crispa extractions, resveratrol, and collagen peptide as antiaging agents and food supplements.

 

Advertisements

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: