Wrośniak różnobarwny (Trametes versicolor)

Nazwa botaniczna: Trametes versicolor,Coriolus versicolor

Rodzina: Żagwiowate (Polyporaceae)

Inne nazwy: Yun-Zhi, Kawaratake , Turkey Tail Mushroom ,Bolet a Couleurs Variées, Bolet Versicolore, Boletus versicolor, Champignon Coriolus, Champignon de Queue de Dinde,
Coriolus,Hongo Coriolus,Polypore Versicolor, Polyporus Versicolor.

Tremetes versicolor

                                       Trametes versicolor

Opis botaniczny:

Gatunek pospolity, rozpowszechniony w całej Polsce. Zazwyczaj rośnie grupowo, przy czym sąsiednie owocniki zachodzą na siebie dachówkowato. Rośnie przez cały rok, głównie na martwych drzewach w lasach zaroślach, ogrodach i parkach, z wyjątkiem wyższych położeń górskich jest pospolity. Owocnik szerokość 3–8 cm, grubość 2–5 mm. Przyrasta do drzewa bokiem lub środkowo. Młode osobniki jednolicie jasnobrązowe ,starsze mają wyraźne koncentryczne strefy o różnych odcieniach od brązu przez ciemnoniebieski do koloru czarnego. Brzeg owocnika ostry i cienki, powierzchnia nierówna. Na starszych owocnikach często rozwijają się glony, przez co zmieniają one kolor na mniej lub bardziej zielonkawy. Miąższ biały, cienki (2–5 mm), elastyczny i  aromatyczny.

Zastosowanie w etnomedycynie:

W tradycyjnej medycynie chińskiej yun zhi (trametes) jest stosowany w leczeniu wielu dolegliwości. TCM przypisuje mu smak słodki, temperaturę chłodną oraz oddziaływanie na meridiany śledziony, płuc i wątroby. Grzyb ma właściwości tonizujące energie Qi ,odprowadzające  flegmę, uzupełnia krew serca, uspakaja ducha Shen, wzmacnia oraz reguluje układ immunologiczny. Leczy się nim problemy trawienne, brak apetytu ,mdłości, choroby wątroby, zapalenie nerek, przewlekły kaszel, astmę, chroniczne zmęczenie ,zapalenie
stawów, bezsenności, kołatania serca, zmęczenia psychicznego, brak koncentracji, niepokój, bladość, zawroty głowy.

 Składniki aktywne :

Polisacharydy(PSP,PSK,krestin), cukry proste (mannoza, ksyloza, galaktoza, ramnoza ,arabinoza), tłuszcze , glikoproteiny, ergosterole, cerevisterol, sistostreol,tetaraol, triterpenoidy, witaminy z grupy B oraz minerały.

PSP

 

                                  Polisacharydy PSP 

 

Profil immunologiczny:

Polisacharydy aktywują cytokiny (IL-12,IL-8,IL-2,INF-y, TNFalfa) ,limfocyty NK, limfocyty Th1,TNF-alpha, intensyfikują produkcje przeciwciał poprzez aktywowanie limfocytów B, silnie aktywują odpowiedz komórkową Th1[1],[2]. Silnie aktywuje neurofile ,wykazuje synergizm  z Witaminą C oraz Astragalus membranaceus.

Działanie lecznicze:

Polisacharydy wrośniaka silnie wzmacniają układ immunologiczny a tym samym skuteczność chemioterapii w leczeniu raka piersi. Trametes zawiera polisacharydy PSP oraz fruktooligosacharydy które korzystnie zmieniają mikroflore jelita (znacząco podwyższona poziom Bifidobacterium spp. Lactobacillus spp., zmniejszają poziom Clostridium spp.., Staphylococcus spp.., Enterococcus spp..) oraz pH. Trametes aktywuje Dectin-1, receptor rozpoznawania wzorca (ang.PRR) grzybów chorobotwórczych. Więcej na temat receptora i leczenia candida piszę tu: https://fitoterapeuta.wordpress.com/2014/06/03/beta-glukany-oraz-lektyny-w-zwalczaniu-infekcji-grzybami-chorbotworczymi/ . Pozostałe naukowe udowodnione właściwości wrośniaka to właściwości przeciwnowotworowe (prostata, układ trawienny), przeciwbakteryjne (gronkowiec MRSA),przeciwwirusowe(HIV), pierwotniakobójcze (Malaria), obniżające ciśnienie krwi,przeciwcukrzycowe, przeciwreumatyczne oraz antyoksydantcyine.

Wskazania:

Kandydoza oraz inne systemowe infekcje grzybami chorobotwórczymi, profilaktyka oraz leczenie wczesnej boreliozy , nowotwory piersi.

Przeciwwskazania:

Grzyb jest bezpieczny w długotrwałym stosowaniu.

Interakcje:

Chorzy na nowotwory którzy otrzymali chemioterapię i jednocześnie przyjmowali wyizolowany polisacharyd PSK doświadczyło nudności, niski poziom białych krwinek we krwi oraz zaburzeniami czynności wątroby. Nie jest jasne, czy te działania niepożądane są spowodowane
chemioterapią czy polisaharydem.

Preparaty i dawki:

Wrośniak pozyskujemy ze stanowisk naturalnych przez cały rok. Rozdrabniamy oraz suszymy w piekarniku o temp. 50 stopni. Przechowujemy w szczelnym słoju w miejscach suchych i  z brakiem  dostępu światła.

Odwar z wrośniaka: 10 gram sproszkowane grzyba zalewamy 500 ml wody , gotujemy na wolnym ogniu 45 minut, odcedzamy ,pijemy dwa razy dziennie.

Sproszkowany, wysuszony wrośniak przyjmujemy 3 razy po 3 gramy dziennie przed posiłkiem, popijamy gorącym napojem.

Uwaga: Maksymalną ekstrakcje polisacharydów uzyskamy gotując grzyb 80 minut na wolnym ogniu.

Host Defense

 

 

_______________________________________________________________

Bibliografia

[1] J Soc Integr Oncol. 2008 Summer; 6(3): 122–128.
Trametes versicolor Mushroom Immune Therapy in Breast Cancer
Leanna J. Standish, ND, PhD, LAc, Cynthia A. Wenner, PhD, Erin S. Sweet, ND, Carly Bridge, Ana Nelson, Mark Martzen, PhD, Jeffrey
Novack PhD, and Carolyn Torkelson MD


[2] ISRN Oncol. 2012
Phase 1 Clinical Trial of Trametes versicolor in Women with Breast Cancer.
Torkelson CJ, Sweet E, Martzen MR, Sasagawa M, Wenner CA, Gay J, Putiri A, Standish LJ.

[3] Food Chem. 2013 Jun 15
PSP activates monocytes in resting human peripheral blood mononuclear cells: immunomodulatory implications for cancer treatment.
Sekhon BK, Sze DM, Chan WK, Fan K, Li GQ, Moore DE, Roubin RH.

[4] Plant Foods Hum Nutr. 2013 Jun
Trametes versicolor extract modifies human fecal microbiota composition in vitro.

Yu ZT, Liu B, Mukherjee P, Newburg DS.

[5] Int Immunopharmacol . 2001;1:1797-1811.
Ohmura Y, Matsunaga K, Motokawa I, Sakurai K, Ando T.
Protective effects of a protein-bound polysaccharide, PSK, on Candida albicans infection in mice via tumor necrosis factor-alpha induction. Int Immunopharmacol .


[6] Źródło:Wikipedia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wro%C5%9Bniak_r%C3%B3%C5%BCnobarwny

Advertisements

Tagi: , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: